Tuesday, April 27, 2010

Curd cheese bar with chocolate and raspberry sauce - children love it

There is a very typical estonian sweet snack, in estonian the name is Kohuke, in english it means something like chocolate glazed curd cheese bar (translation from Nami-Nami). The real thing looks like a little roll, covered everywhere with a thin layer of chocolate. This is something all the estonian children are craving for when they are away from here. And adults also, I have to admit. It is a good kind of snack, as it is not that unhealthy as the snacks usually are. I like the taste of a good kohuke - having a slightly sour curd cheese with a bit bittersweet chocolate, sometimes with just a few drops of berry jam inside. So I decided to turn this trio of tastes to a dessert and serve it after lunch. You need (for 4 servings):

For the bar:
200 gr of curd cheese
50 gr of unsalted butter
100 gr sugar
0,5 ts of grated lemon peel
seeds from one vanilla pod
For the coating:
100 gr od dark chocolate
50 gr of butter
For the rasperry sauce:
100 gr (frozen or fresh) raspberries
50 gr sugar
0,5 ts of grated lemon

Mix together the curd cheese and butter. You might need to soften the butter slightly in microwave or leave it out to room temperature for a while. Mix well, you don´t want to have pieces of butter in your dessert. Add the sugar, vanilla seeds and lemon peel. Mix through. Roll it to tin foil and keep in freezer for about half an hour (until it is firm). While the curd cheese roll is in freezer, melt the chocolate and butter on bain-marie. Remove the rolled curd cheese from freezer and cut to 4 nice pieces. Put the curd cheese bars to serving plates and let a big spoonful of melted chocolate to flow over the edges. Keep in cool place for a couple of more minutes and cover with sauce made of crushed raspberries, sugar and lemon peel.
Šokolaadi ja vaarikakastmega kaetud kohupiimadessert kohukese ainetel

Vaja läheb (4-le):
200 gr kohupiima
100 gr suhkrut
50 gr võid
vanilliseemned ühest vanillikaunast
0,5 tl riivitud sidrunikoort

Šokolaadikatte jaoks:
100 gr tumedat šokolaadi
50 gr võid
Kastme jaoks:
100 gr vaarikaid (külmunud või värskeid)
50 gr suhkrut
0,5 tl riivitud sidrunikoort

Sega kokku kohupiim ja pehme või. Sega hästi, et võitükke sisse ei jääks. Lisa suhkur, vanilliseemned ja sidrunikoor. Sega uuesti läbi, aseta foolimile ja rulli pikaks toruks. Pane pooleks tunniks sügavkülma. Samal ajal sulata veevannil šokolaadvõiga vedelaks. Tõsta kohupiimatoru välja ja lõika sellest 4 ühesuurust väikest toru. Aseta desserditaldrikutele ja vala igaühele peale suur lusikatäis sulašokolaadi. Pane veel paariks minutiks külmikusse tahenema ja vala enne serveerimist peale vaarikakaste purustatud vaarikatest, suhkrust ja sidrunikoorest.

8 comments:

  1. Käisime just siin Istanbulis ühes sushi-restoranis, ning arutasime ühe kohalikuga, et igal maal on midagi omast, mida teistel pole. Üks asi meie meelest oligi see sinu tehtud magussöök, mis meil Eestis on hästi tuntud kohuke :)
    Peaks sellist asja oma praktikal tegema, neilegi killukest Eesti maitsetest tutvustama :)

    ReplyDelete
  2. Birgit, kohuke on jah täitsa Eesti asi. Sa võiks siis kohe seda päris õige kujuga varianti teha neile, Nami-Namis on selleteemaline foorum ja seal mitu inimest on jaganud oma "päris" kohukese tegemise kohukesi. Sul, kui õppinud kondiitril, tuleks see kindlasti hästi välja!

    ReplyDelete
  3. Juc, need fotod on nii isuäratavad, et hakka või arvuti ekraani limpsima ;) Sa oled täielik toidufotoproff! Ja retsept tasub ka muidugi järeleproovimist. Ainuke keeruline asi on vist Londonis kohupiima leidmine. Ma olen siin seni avastanud ainult kodujuustu. Ehk poolakate poes on kohupiima ka? Ma pole sinna veel jõudnud.

    Ikka päikest,
    Eva-U

    ReplyDelete
  4. Eva, suuuuured tänud kiituse eest. Profist on asi muidugi veel kaugel, aga nii tore, et pildid isuäratavad on, see see eesmärk ongi :). Kas "curd cheese" nimega ei leia su toidupoest midagi? Aga poolakate poodi võib proovida küll ja äkki on sul kuskil seal mõni venelaste pood ka?

    ReplyDelete
  5. Eva, äkki on teil seal prantslaste Petit Suisse nimelist asja. See on tavaliselt jogurtitopsis ja suht meie kohupiima (ilma suhkruta) sarnane.
    Mari

    ReplyDelete
  6. Mari, aga kumb on rohkem meie kohupiima sarnane, kas see Petite Suisse või kodujuust?

    ReplyDelete
  7. Minu arust Petit Suisse. See on kreemine nagu kohupiimgi, kodujuustul on terad suuremad. Prantslased söövad seda ise ka tihti magustoiduks nii, et panevad moosi või suhkrut peale.

    ReplyDelete
  8. Mari, suur aitäh soovituse eest! Lähen poodi ja uurin järele!

    Tohutute tervitustega,
    Eva-U

    ReplyDelete